Van Dale Logo

Van Dale Synoniemen


Betekenissen Lidwoorden Puzzelwoorden Rijmwoorden
Van Dale Logo grijs
Sitemap Colofon Voorwaarden

Van Dale Synoniemen

Van Dale Synoniemen bevat een groot aantal synoniemen, antoniemen, hyponiemen en hyperoniemen. Synoniemen zijn bruikbaar in allerlei soorten teksten (artikelen, gedichten, brieven, scripties, verhalen) om hetzelfde te zeggen op een iets andere manier. Als je bijvoorbeeld al twee keer misschien hebt gebruikt, kun je de derde keer voor de afwisseling mogelijk, wellicht, eventueel gebruiken om je tekst levendiger te maken.

Wat zijn synoniemen?

Synoniemen zijn verschillende woorden met (bijna) dezelfde betekenis. Bijvoorbeeld aardig en sympathiek, vriendelijk (ik vind haar aardig). Maar aardig kan ook iets anders betekenen, bijvoorbeeld aangenaam, prettig (het was heel aardig weer) of flink, behoorlijk (aardig verdienen). Allemaal synoniemen voor verschillende betekenissen van aardig.

Van Dale Synoniemen biedt synoniemen voor elke woordbetekenis en vaak ook algemenere of specifiekere varianten. Synoniemen zijn gemarkeerd met het symbool .

Wat zijn antoniemen?

Een antoniem is een woord met een tegengestelde betekenis. Bijvoorbeeld zwart en wit of hoog en laag. Antoniemen zijn te vinden na het symbool .

Wat zijn hyperoniemen?

Een hyperoniem is een woord met een algemenere betekenis dat als overkoepelende term kan worden gebruikt. Een hyperoniem van het woord bank is bijvoorbeeld zitmeubel. Een hyperoniem van zitmeubel is meubel. Een hyperoniem van meubel is voorwerp.

Bij elke betekenis van een synoniem wordt een hyperoniem gegeven onder het kopje algemener wanneer er een hyperoniem is.

Wat zijn hyponiemen?

Een hyponiem is een woord met een specifiekere betekenis. Deze woorden worden getoond onder het kopje specifieker. Hyponiemen van het woord bank zijn bijvoorbeeld achterbank, schoolbank. Een achterbank, een schoolbank is een specifiek soort bank.

Bij hyponiemen wordt soms een label getoond in een lichtere kleur, bijvoorbeeld BE, informeel of verouderd. De woorden na een label zijn synoniemen van het hyponiem, maar met een beperking zoals het label aangeeft. De context van je tekst bepaalt dan of het woord geschikt is. Zie goed in de betekenis talent voor een voorbeeld.